Broccoli

Broccolin är ursprungligen, vad man vet, en italiensk kålväxt. Den skattades högt av romarna, som kallade den ”Jupiters fem fingrar”. Trots att romarna spred den över stora delar av Europa, var det först i mitten av 1500-talet som den började odlas i större omfattning. Den var då en tvåårig växt som bildade blomhuvuden först andra året.
Broccolin var inte bara grön vid den här tiden, utan också violett, brun, röd och gräddfärgad. De flesta av dessa färgglada varianter försvann så sent som i slutet av 1800-talet. Några finns dock kvar.
Broccolin är lättodlad och har inte alls lika höga krav som t.ex. blomkål, som är dess närmaste släkting. Men tillgången på vatten är viktig. Den är mycket näringsrik och odlas och uppskattas mer och mer. Se under Odla kålväxter för odlingsråd.
Skillnaderna mellan hybriderna och de normalt pollinerade broccolisorterna är mycket tydlig. Hybriderna har generellt ett större, tätt och tungt mitthuvud, medan standardsorterna oftast ger fler och större sidoskott. Så totalskörden är ibland till standardsorternas fördel. Hybriderna har alla en koncentrerad skörd, på gott och ont, medan standardsorterna skördas under längre tid. Likformigheten hos hybriderna finns inte hos de normalt pollinerade, som ger mer varierande storlek på huvudena. Då det gäller smaken är standardsorterna oftast överlägsna. De få normalt pollinerade sorter som finns kvar idag, för en tynande tillvaro i skuggan av ständigt nya broccolihybrider.

Visa som Rutnät Lista
Sortering
Visa per sida

Broccoli - KRAV - Eu Ekologisk

Broccoli - KRAV - Eu Ekologisk
46,00 kr
motsvarar 46,00 kr / 1 kg(s)