Majrova

Var kommer majrovan ifrån? Därom tvista de lärde. En del hävdar att länderna kring Medelhavet är dess vagga, medan andra håller på Afganistan och Pakistan. Den äldsta kända majrovan odlades inte för rotens skull, utan för de oljerika fröna. Denna majrova, Brassica rapa var. oleifera, var en mycket viktig oljeväxt i en stor del av Asien. Och den olja som fyllde de europeiska oljelamporna från 1200-talet och framåt, kom framför allt från Indien och den här rovan.
Till Europa kom majrovan inte som oljeväxt, utan som rotfrukt. Romarna föredrog den framför morot och odlade stora mängder av den. I norra och västra Europa hade den sin storhetstid under 1600-och 1700-talen, då den odlades i så stor omfattning att perioden ibland kallas ”the age of the Turnip (majrova)”. Frökataloger från slutet av 1800-talet erbjuder fortfarande 15-30 olika sorter i de mest skiftande färger. Men under 1900-talet har majrovans popularitet stadigt minskat och den odlas nu i ganska liten skala.
Majrovans kött är vitt eller gult, något sött och mildare i smaken än kålrotens. Också bladen hos majrovan kan mycket väl ätas. Den är mycket lättodlad och växer snabbt på de flesta jordar. Men i en mullhaltig sandjord med god tillgång på vatten trivs den bäst. Sommarhetta och torka gör lätt majrovan stark i smaken och svampig. Finaste kvalitet och minst angrepp får man vid tidig vårsådd och sensommarsådd, både under glas och ute. Små majrovor är delikata och lätta att använda, så den borde odlas betydligt mer.

Tips på recept på Majrova Recept på majrova

Visa som Rutnät Lista
Sortering
Visa per sida

Majrova - KRAV - EU Ekologisk

Rotfrukt som är en del av Nordens matkultur alltsedan förhistorisk tid
21,00 kr