Paprika

I Växthuset odlar vi Gula,Orange och röda paprikor

Paprika och chili är en fleråriga och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans ”kapto” som betyder att ”det biter”.
Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.
Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa. Men en del forskare anser inte längre att han förde paprikan och chilen till den Gamla Världen. Den odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom den tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.

Visa som Rutnät Lista
Sortering
Visa per sida

Paprika

Paprika från vårt Växthus. Vi får både Röda, Gula och Grön Paprika från vårt varma växthus, Dock har vi inte någon stor produktion på dessa men beställ gärna så skickar vi så fort vi kan leverera.
88,00 kr