Purjolök

Purjolöken anses ha utvecklats ur vildpurjon Kajpar (Allium ampeloprasum), som växer vild kring Medelhavet, men också på Öland och Gotland. Den odlades långt innan romartiden, men det var romarna som spred den över stora delar av Europa. Kejsar Nero, som var tokig också i purjolök, åt så stora mängder för att försköna sin sångröst, att han kallades ”Porrophagus” – purjoätaren.

Purjon har ett stort näringsbehov, i synnerhet av kväve och kalium och vill ha en djup, mullrik och vattenhållande jord. Styv lerjord är mindre lämp-lig, därför att rötterna går djupt ner i marken. Läget för purjon ska helst vara varmt och soligt och jorden bör ha ett relativt högt pH-värde. Ovanligt nog trivs den om den får växa i samma jord flera år i rad, så länge inga jordbundna sjukdomar eller lökflugan och malen drabbar den.
Purjolöken besväras sällan av insekter och trivs i närheten av morot, selleri, lök och gurkväxter. Men avskyr, som all lök, både ärter och bönor. Läs vidare under gullök om angrepp och bekämpning.
Sorter du kan finna hos oss
Blue Green Winter
Är en riktigt tålig vinterpurjo med ett ganska upprättväxande, blå-grönt bladverk. Halsen är tjock, medellång och helt utan lökbildning vid roten. Blue Green Winter är en modern sort med stor motståndskraft mot sjukdomar. Skördas från oktober över hela vintern ända fram till mars. Täck med hö eller halm för att försena att de fryser fast eller gräv upp purjon och jordslå i växthus eller jordkällare.

Visa som Rutnät Lista
Sortering
Visa per sida

Purjolök - KRAV - EU Ekologisk

Krav odlad Purjolök odlad under den Jämtländska solen
58,00 kr

Purjolök Fryst 150gr - KRAV - EU EKOLOGISK

Fryst purjolök i praktiska platta 150gr påsar färdighackad, Odlad på Trappnäs gård Jämtland
11,00 kr
motsvarar 71,00 kr / 1 kg(s)